Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


August 2003


Region med stort R


Kulturplanen for Hovedstaden fjerner kommune- og landegrænser. Kulturen skal tænkes regionalt

Bag etableringen af Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) ligger ambitioner om at markere og placere København som vigtig europæisk Region. Hovedstadsområdet med 1,7 mio indbyggere skal tænkes samlet, og da HUR i høj grad er etableret som et resultat af Øresundsbroen, så er HUR politisk bundet til at indtænke Øresundssamarbejdet, hvor det er muligt og gørligt.

HUR-samarbejdet bygger også på en erkendelse af, at visse opgaver er for små for de enkelte amtslige enheder og at visse typer institutioner bedst etableres med en samlet opbakning fra områdets amter - så der er flere om at dele byrden. Hvis man eksempelvis skal bygge et nyt internationalt atletikstadion, så bør det ske ud fra en samlet vurdering af hele områdets infrastrukturelle muligheder og problemer.

Hvis ikke initiativet til alle nye større kulturbyggerier skal komme fra privatpersoner med store kassebeholdninger (som Operaen), så skal det offentlige have økonomiske og politiske muskler til at gennemføre ambitiøse satsninger.

Europe, here we come...

Man kan hævde, at HUR har 3 dagsordener:
  • placering i Europa
  • udvikling af Øresundsperspektivet
  • udvikling af HURs egne kulturinstitutioner
HUR er noget så sjældent, som et politisk valgt organ med en forhåndsdefineret agenda: placer København på Europakortet. Derfor udvikles politik, og altså også kulturpolitik, ud fra denne kontekst. Kulturpolitik begrundes med turismeperspektiv og erhvervsperspektiv.

HUR vil naturligvis stille en række forslag, som handler om bedre koordinering og samarbejde blandt eksisterende institutioner. Perspektivet i dette vil konsekvent være Regionalt. Kultur, som ikke kan defineres som Regional, vil være uinteressant og dermed uprioriteret.

Filmfond Øresund

Øresundsperspektivet skal blandt andet udmøntes i en filmkommission og en filmfond på tværs af Øresund. Kulturplanen begrunder behovet for at operere med en lokal filmfond, men der argumenteres ikke for, hvorfor denne filmfond skal være tværnational, bortset fra, at enhver kan tænke sig til, at der så kan tænkes større pengesummer involveret.

I Tyskland udmøntes filmstøtten i meget høj grad på delstatsniveau. Det har givet en god vandrehistorie om, at den bedste måde at finansiere en film ville være ved at lave en roadmovie, hvor man kørte gennem alle delstater! HURs Øresundsfilmsfond giver nemt associationer til, at den største succes ville blive en TV-føljeton man kunne kalde Flyvebåden...

Regions of Excellence

Hovedstadsområdet er af EU-Kommissionen udnævnt til Region of Excellence. Det er en udnævnelse baseret på erhvervsøkonomiske indikatorer som BNP, forskning, telekommunikation, infrastruktur mm. - og altså ikke begrundet i kulturlivet. På baggrund af denne udnævnelse opererer HURs Kulturplan gentagne gange med samarbejdsmuligheder med andre storbyer i Regions of Excellence:
Markedsføringen under ét af kulturlivet i Edinburgh, Wien, Veneto-regionen, Hamburg og København vil kunne appellere til såvel europæiske som oversøiske markeder.
Problemet i denne del af Kulturredegørelsen er, at perspektivet udelukkende handler om kulturmøder med disse regioner, fordi de er i samme "klasse". Der nævnes ikke kulturaktiviteter, som er interessante i dansk sammenhæng. Man kan naturligvis altid forestille sig samarbejder med andre europæiske storbyer. Hvem har ikke lyst til en rejse til Venedig? De bedste samarbejder opstår dog som regel, hvis kulturinstitutionerne kan se et formål med det, som ligger udover de konkrete udstillinger, koncerter eller lign.

HUR kan naturligvis være i sin gode ret til at glæde sig over, at være udnævnt til excellent region. Men lad det blive ved udnævnelsen og prøv ikke at pådutte kulturlivet en falsk opfattelse af samhørighed med fire tilfældigt udpegede ligestillede europæiske storbyer. En af Hovedstadsområdets driftige kommuner, Farum, gjorde i mange år et stort nummer ud af, at man var udnævnt til en af Europas bedste kommuner...

Når HUR etablerer diverse kulturpuljer, må man altså forestille sig, at de kulturinstitutioner, som har samarbejdsmuligheder med andre byer med mærkatet Region of Excellence, vil blive prioriteret.

Hvor er Storebælt?

Redegørelsens hyppigst gentagne forslag er etableringen af en multiarena til 15-20.000 tilskuere. Det eneste argument for denne multiarena er, at en række andre storbyer har en sådan arena og derigennem et netværk. Men der er iøvrigt ingen argumentation for denne arena endsige en beskrivelse af, hvilke aktiviteter man forestiller sig. Dermed fremstår det i redegørelsen som en indholdstom idé, udelukkende begrundet i, hvad andre storbyer har.

En tilsvarende løs påstand finder man i
Dette meget omfattende kvalitetstilbud kan kun lade sig gøre i en region, der har mere end 3 mio. potentielle tilskuere.
3 mio. er en påstand. Det kunne være 2 mio., men så havde vi ikke brug for Skåne. Det kunne være 4 mio. og så skulle planen operere med hele Danmark. HURs kulturredegørelse er så forankret i Øresundsperspektivet, at man helt overser Storebæltsbroen, hvorimod Øresundsbroen nævnes utallige gange.

HURs kulturplan forholder sig iøvrigt overhovedet ikke til Statens udmeldinger om en ændret prioritering til fordel for provinsen.

Læs også
En plan for Hovedstaden
Et konservativt kultursyn
Kultur - eller HUR?

Søndag Aften 08/2003

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.